Derfor er rehabilitering så viktig

Verden byr på mange viktige bygninger. Eiffeltårnet, Big Ben, Colosseum, det skjeve tårnet i Pisa, og mange flere ikoniske bygninger i Europa kommer til minnet raskt. Disse utgjør en viktig del av vår moderne kulturarv, og derfor er det også viktig at vi tar vare på dem. Det er nettopp derfor en ofte ser at stillaser står rundt disse bygningene, da de rehabiliteres for en ny turistsesong.

Rehabiliteringen ved hjelp av disse gjør at turister kan nyte gamle bygninger i mange århundrer fremover. Det er i grunn en genial oppfinnelse, som egentlig først og fremst handlet om bygging. Stillaser er jo egentlig bare en måte for arbeiderne å «gå utenpå» bygningen på. Når en da altså skal rehabilitere, så får en enkel tilgang der en trenger det. Men hva er egentlig rehabilitering?

Hva er rehabilitering?

De fleste blander renovering og rehabilitering. Renovering handler om å gjøre noe helt nytt. Det kan for eksempel være at du slår ut en vegg for å gjøre stua mer åpen, eller at du maler trappa di! Rehabilitering handler også om å pusse opp, men da med de originale materialene og i så lik stil som originalen som overhodet mulig. Rehabilitering er altså et forsøk på å få frem originalen som ny. 

Det er derfor viktig å være forsiktig og presis, og nettopp stillaser lar arbeiderne komme seg tett på. Dette foregår også på en meget sikker måte, som samtidig også beskytter bygget fra eventuelle skader. Slik sett er stillaser helt nødvendige for prosessen med å rehabilitere gamle bygninger. 

Neste gang du oppdager en klassisk og gammel bygning med stillaser rundt, så bør du gjøre deg kjent med hvorfor det er tilfellet. Kanskje er det noe irriterende for deg som turist, men husk på at de her altså jobber med å gjøre bygningen tilgjengelig for generasjoner fremover!